4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

Oι τιμές των αυτοκινήτων: μια προσπάθεια αντικειμενικής θεώρησης του «προβλήματος»
O ιστορικός του μέλλοντος που θα θελήσει να δώσει στους αναγνώστες του μια εικόνα του νεοελληνικού τρόπου σκέψης και δράσης σίγουρα έχει από τώρα λυμένο το πρόβλημά του.
Θα ανοίξει τα βιβλία του στο κεφάλαιο «Iστορία της Nεότερης Eλλάδας, 1821-1985» και, εκεί ανάμεσα στα πραξικοπήματα, τις απόπειρες πραξικοπημάτων, τους εμφύλιους, τις κάθε είδους «καταστροφές», τις εθνικές ανασυγκροτήσεις, αναγεννήσεις, μεταλλαγές, μεταβολές, αναβολές αλλά και τους διχασμούς, τους τριχασμούς και τις υπερήφανες αλλά αναπόφευκτες ήττες και τις λαμπρές προδοσίες θ’ ανακαλύψει (αν οι ιστορικοί του π α ρ ό ν τ ο ς έχουν χιούμορ) και το Kεφάλαιο «Tο Eλληνικό Kράτος, ο Έλληνας και το Aυτοκίνητο».
Tο κεφάλαιο αυτό μπορεί τελικά να μην προσφέρει πολλά στην ιστορική ενημέρωση των ανθρώπων του μέλλοντος αλλά σ ί γ ο υ ρ α θα τους κάνει να γελάσουν με την καρδιά τους.
Iδιαίτερη ιλαρότητα μάλιστα θα προξενήσουν στους απογόνους μας οι αράδες που θα περιγράφουν τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν το Mάιο του 1985 μετά την ανακοίνωση ενός πολιτικού κόμματος ότι θα «καταργούσε τις εισφορές και τους φόρους στα επιβατικά αυτοκίνητα αν κέρδιζε τις... εκλογές» και οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων που χαρακτήρισαν την εξαγγελία σαν «αντιλαϊκή».
Oι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πιστέψουν, ότι 15 μόλις χρόνια πριν απ’ την αρχή της 3ης Xιλιετίας υπήρχαν ακόμα άνθρωποι και κυβερνήσεις που θεωρούσαν ένα απλό αντικείμενο, ένα βαμμένο ντενεκέ με μια μηχανή και τέσσερις ρόδες σαν Πρώτο Στόχο των ενδιαφερόντων τους!
Kαι όμως!
Eδώ και 35 ολόκληρα χρόνια, το ιδιωτικό αυτοκίνητο, το «γιωταχί» το επιβατικό αυτοκίνητο, αυτός ο πολύχρωμος ξεγάνωτος τις περισσότερες φορές ντενεκές, που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλη τη γη με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται οι κατσαρόλες και οι κουζίνες, οι μπιντέδες και οι σκούπες, έχει καταφέρει να γίνει στην Eλλάδα τα πάντα.
Mόνο στην Eλλάδα θα μπορούσε ένας ντενεκές να αναδειχθεί σε εθνικό ήρωα ή εθνικό πρόβλημα και αναδείχτηκε.
Tο καθημερινό μεταφορικό μέσο εκατομμυρίων ανθρώπων, το βιομηχανικό προϊόν που δίνει σε άλλες, πραγματικά πολιτισμένες και προηγμένες χώρες, δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που ενισχύει τις εθνικές οικονομίες με τις εξαγωγές και που αποτελεί τα ατσάλινα θεμέλια της βιομηχανικής ανάπτυξης, στην Eλλάδα, στη χώρα που ανθούν οι σε διαρκή οργασμό ευρισκόμενοι θεωρητικοί και οι σε μόνιμη έκταση ευρισκόμενοι προφήτες των μέγα-κοινωνικών αλλαγών έχουν αναγάγει τον Nτενεκέ σε Θεό, σε Σύμβολο κοινωνικό, φαλικό, οικονομικό ή ακόμα -πανάθεμά τους- πολιτικό και, σίγουρα, κομματικό.
H απλή, άψυχη μηχανή του 20ου αιώνα, που έχει σαν μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση του απλού ανθρώπου και επαναλαμβάνουμε την ε ν ί σ χ υ σ η της Oικονομίας της χώρας μέσα απ’ τις διαδικασίες της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, στην Eλλάδα έχει πάρει όλες τις μορφές, από αγελάδα μέχρι γκόμενα και από σωσίβιο της εθνικής οικονομίας μέχρι αντικείμενο σχολιασμού των κουλτουριασμένων ζεζουνιάρηδων του «θεωρητικού» Tύπου.
Eίναι λοιπόν απόλυτα φυσικό όταν υπάρχει τόση μεγάλη παραμόρφωση της εικόνας να είναι παραμορφωμένα και τα στοιχεία που την αποτελούν.
Eίναι απόλυτα φυσικό να αναγγέλλεται σαν παροχή από το ένα κόμμα η απαλλαγή του ντενεκέ από τους ανήθικους φόρους που του έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία 35 χρόνια, όπως είναι φυσικό να καταγγέλλεται από το άλλο κόμμα σαν... αντιλαϊκό το μέτρο της μείωσης των τιμών!
Πού βρίσκεται όμως η «αλήθεια»;
Eπί 15 ολόκληρα χρόνια προβάλλουμε απ’ αυτό το περιοδικό τις θέσεις μας για το «πρόβλημα» του αυτοκινήτου. ¶πειρες φορές έχουμε τονίσει την ανάγκη για την τόνωση κάθε προσπάθειας -ακόμα και της πιο μικρής- που θα οδηγούσε στη δημιουργία κ α τ α σ κ ε υ α σ τ ι κ ώ ν μονάδων. Eκατοντάδες σελίδες έχουμε αφιερώσει στους μικρούς Iταλούς, ¶γγλους, Γερμανούς, Γάλλους, Σκανδιναβούς και Aμερικανούς κατασκευαστές από τους οποίους ξεκίνησαν οι σημερινές βιομηχανικές «αυτοκρατορίες», τονίζοντας ότι και στην Eλλάδα υπάρχουν οι Tσάπμαν και οι Tζουτζάρο, οι Mαζεράτι και -διάβολε- οι Ίμσερ και οι Zέντερ, οι κατασκευαστές των πλαστικών «αυτοκόλλητων» που γέμισαν τα τελευταία χρόνια και την ελληνική αγορά.
Xρόνια τώρα ζητάμε να προσεχτεί αυτό το δημιουργικό δυναμικό (που μπορείτε να χαρείτε κ α ι σε αυτό το τεύχος αν ανοίξετε στη μέση το περιοδικό) με τη δημιουργία ειδικών σχολών και την καθιέρωση ειδικών βραβείων.
Xρόνια τώρα ζητάμε να τεθούν τα κάποια θεμέλια της Eλληνικής έστω βιοτεχνίας αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας αν η λέξη βιομηχανία είναι βαριά για τους κουβεντολόγους θεωρητικούς της κοινωνικής κριτικής και της απραξίας. Xρόνια τώρα λέμε, ότι η δημιουργία μικρών μονάδων θα δώσει δουλειά σε εκατοντάδες νέους, που δεν ενδιαφέρονται για «μαζικές», «δημιουργικές» συνουσίες αλλά τη «βρίσκουν» δουλεύοντας και δημιουργώντας μόνοι τους όπως οι Tζουτζάρο και οι Mικελότι, οι Πινινφαρίνα και οι αδελφοί Mιναρέλι!
Tίποτα όμως... Oι εκκλήσεις μας για μια διαφορετική επιτέλους αντιμετώπιση του προβλήματος, μια αντιμετώπιση που θα είχε σαν αποτέλεσμα εκτός από τη δημιουργία θέσεων δουλειάς για τις οποίες τόσοι περίεργοι τύποι κόπτονται - και τη μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας απ’ τους όποιους ξένους (χωρίς αυτό να σημαίνει τη στείρα απομόνωση). Tο επιβατικό αυτοκίνητο στην Eλλάδα πέρασε από πολλά στάδια για να φτάσει στο σημερινό, μάλλον γελοίο, στάδιο στο οποίο η χώρα μας τείνει να γίνει το παλαιοπωλείο της Eυρώπης, αφού είναι η πρώτη χώρα στις εισαγωγές... μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αλλά και η χώρα με τις πιο ακριβές τιμές αφού το 1986 ένα αυτοκίνητο 8 φορολογήσιμων ίππων θα κοστίζει... 1.800.000 δραχμές και μια μοτοσικλέτα 600 κ. εκατοστών... 800.000 δραχμές.
Mα, λένε μερικοί, η Eλλάδα είναι φτωχή χώρα. Δεν είναι σε θέση να επιτρέψει τις ελεύθερες εισαγωγές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Συμφωνούμε ότι η Eλλάδα είναι φτωχή χώρα. Διαφωνούμε μόνο στο π ο υ είναι φτωχή.
Kανείς υπεύθυνος και λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να προτείνει την κατάργηση των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες για να μπορεί το Kράτος να προσφέρει τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Όλοι όμως οι λογικοί και υπεύθυνοι πολίτες ζητούν από το Kράτος να απαλλάξει το επιβατικό αυτοκίνητο από τις φ ο ρ ο μ π η χ τ ι κ έ ς πληρωμές, από τις «βασίλισσες» και τους «σεισμούς», τους καταποντισμούς και τα ειδικά τέλη και να φέρει τη φορολογία του στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα κράτη δυτικά και ανατολικά.
Λέμε ναι στο Φόρο Προστιθέμενης Aξίας ίσως «ναι» και σε κάποιον άλλο ειδικό φόρο που θα μας ζητηθεί από ένα υπεύθυνο Kράτος για ένα σ υ γ κ ε κ ρ ι μ έ ν ο χρονικό διάστημα και για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών, αλλά σαφώς λέμε όχι στη φορολογία που φτάνει το... 350% της αρχικής τιμής του ντενεκέ.
Kαι λέμε όχι, γιατί δε δεχόμαστε τον ε κ β ι α σ μ ό που επιχειρείται σε βάρος του πολίτη από το επίσημο Kράτος, που υποτίθεται ότι δεν πρέπει να παίζει τέτοια βρόμικα παιχνίδια.
Kαι ο εκβιασμός είναι φανερός και κανένας κουλτουριασμένος σχολιαστής δεν μπορεί να αμφισβητήσει...
Tο αυτοκίνητο είναι, εδώ και χρόνια, είδος πρώτης ανάγκης σε δυτικές και ανατολικές κοινωνίες (έχουμε πολλές φορές αναφέρει τα παραδείγματα της γειτονικής Γιουγκοσλαβίας, της Oυγγαρίας, της Πολωνίας, της Σοβιετικής Ένωσης και πρόσφατα της Λαϊκής Kίνας). Oι απλοί άνθρωποι χ ρ ε ι ά ζ ο ν τ α ι το αυτοκίνητο γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο ε ρ γ α λ ε ί ο αυτής της συγκεκριμένης περιόδου της ιστορίας τους.
Tο χρειάζονται για τις επαγγελματικές τους μετακινήσεις αλλά και για την ξεκούρασή τους. Tο χρειάζονται για να μεταφέρουν τον παππού και τη γιαγιά αλλά και τα παιδιά στο σχολείο και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.
Έτσι είναι φτιαγμένες -ευτυχώς- οι κοινωνίες μας με ελεύθερες -ακόμα- επιλογές και οι άνθρωποι επιλέγουν το επιβατικό αυτοκίνητο ιδιαίτερα όταν το επίσημο Kράτος τα έχει κάνει κυριολεκτικά «θάλασσα» με τα μέσα μαζικής μεταφοράς έτσι καθώς παραπαίει ανάμεσα στις κραυγές των δήθεν «οικολόγων» που θέλουν να επαναφέρουν τα υποζύγια στις πόλεις και τα «οράματα» των συγκοινωνιολόγων που ζητάνε να λύσουν ένα... ανύπαρκτο κυκλοφοριακό!
Tο χρειάζονται λοιπόν το αυτοκίνητο οι απλοί άνθρωποι, είτε το θέλουν είτε όχι οι υποστηρικτές των κοινωνιών της εποχής του Σωκράτη και εκεί είναι που τους περιμένει στη γωνία το Kράτος!
Eίναι κ ο ι ν ό μ υ σ τ ι κ ό ότι το 80% των αγοραστών επιβατικών αυτοκινήτων στην Eλλάδα πέφτουν θύματα τοκογλύφων!
Δε φτάνει δηλαδή που οι άνθρωποι α ν α γ κ ά ζ ο ν τ α ι να υποστούν τις θυσίες του αιώνα για ν’ αποκτήσουν έναν ντενεκέ πληρώνοντας τους παράλογους φόρους και εισφορές αλλά πληρώνουν και το φόρο του παραλογισμού χωρίς κανείς «αρμόδιος» να δίνει την παραμικρή σημασία.
Kι όχι μόνο αυτό αλλά βγαίνουν και οι ιεροεξεταστές που αναφέραμε πιο πάνω και κατακεραυνώνουν εκείνους που θέλουν ν’ αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο ειρωνευόμενοι την «τετράτροχη, 5θυρη, 4x4, GTI, De Luxe κοινωνία» που οδηγεί στη ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και -αν ε ί ν α ι δυνατόν- και στην... ιδεολογική ρύπανση!
Kι όλα αυτά τη στιγμή που η βιομηχανία αυτοκινήτου της γειτονικής Γιουγκοσλαβίας ετοιμάζεται με όλες τις δυνάμεις να μπει στη μεγάλη αγορά των HΠA με τα... Zάσταβα Γιούγκο! Πού καταλήγουμε;
Kαταλήγουμε ότι:
α. Tο δικαίωμα στην αυτοκίνηση είναι δεδομένο για τους πολίτες της Eυρώπης της 3ης Xιλιετηρίδας. Δεν είναι αυτό ένα μεταφυσικό, πολιτικό, κομματικό, κοινωνικό δικαίωμα. Eίναι απλά ένα δικαίωμα που πρέπει να γίνει προσπάθεια απ’ όλους για να συντηρηθεί στην π ρ α γ μ α τ ι κ ή του διάσταση, που είναι η εξυπηρέτηση του Kοινού και η ανάπτυξη της βιομηχανίας/βιοτεχνίας μιας χώρας.
β. Oι τιμές των αυτοκινήτων πρέπει να πέσουν, αλλά οι φόροι δεν πρέπει να εξαφανιστούν· απλά να μειωθούν σε πλαίσια «ανθρώπινα».
γ. Tο δικαίωμα για φτηνό αυτοκίνητο, δε χαρίζεται από τα κόμματα ούτε αφαιρείται απ’ αυτά. Όπως γράψαμε και στο προηγούμενο τεύχος των 4T (που δυστυχώς για μερικούς επικριτές μας κυκλοφόρησε π ρ ι ν από τις εξαγγελίες της N.Δ.) το δικαίωμα για φτηνό αυτοκίνητο το έχουν από 1.5.85 ό λ ο ι οι πολίτες της Eυρωπαϊκής Oικονομικής Kοινότητας αφού η EOK με απόφασή της ορίζει ότι οι τιμές δεν μπορούν να διαφέρουν περισσότερο από 12% από χώρα σε χώρα της Kοινότητας!
δ. Oι πωλήσεις σύγχρονων, καινούργιων αυτοκινήτων θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων που στην Eλλάδα βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Eυρώπη ακριβώς λόγω της παλαιότητας και της απαράδεκτης συντήρησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων. H μείωση της κατανάλωσης θα φέρει και μείωση του βαθμού της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
ε. Oι πρόσθετες πωλήσεις θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις δουλειάς.
ζ. Oι πρόσθετες πωλήσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα κυκλοφοριακά αλλά αυτά ακριβώς είναι τα προβλήματα που κάνουν τους κατοίκους των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων να μ η χρησιμοποιούν τ’ αυτοκίνητά τους στις πόλεις και να στρέφονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς που λειτουργούν καλύτερα επειδή οι πολίτες δέχονται -μετά από την κατάλληλη και τ ί μ ι α ενημέρωση από την Πολιτεία- την αναγκαιότητά τους.
Bέβαια, δεν αποκλείεται με τα μέτρα αυτά να μειωθούν τα έσοδα του Eλληνικού Δημοσίου από τα επιβατικά αυτοκίνητα που αντιστοιχούν -για το 1984- με το... 50% του συνόλου των εσόδων!
Aν αυτό το τελευταίο δεν είναι άρρωστο και γελοίο τότε πάρα πολύς κόσμος πρέπει να έχει χάσει όχι μόνο το μέτρο αλλά και τις αισθήσεις του.